Mali plac v Šiški – lokalna hrana na dosegu roke

Pogovor z Ano Ljubojević, pobudnico in organizatorko

Že poznate Mali plac za prihodnost? Gre za skupnost, v kateri se povezujejo kmetje in kupci, ki je zrasla povsem po naključju. Vse se je začelo pri ideji novopečene mamice, da svoji družini ponudi zdravo, kakovostno in lokalno hrano, ki pa je hitro prerasla svoje okvirje. Skupnost ljudi, ki jim ni vseeno, kaj dajejo na krožnik, se je namreč hitro širila in danes šteje že več kot 11.000 članov. O tem smo se pogovarjali s pobudnico in ustanoviteljico skupine Ano Ljubojević, ki si je dom ustvarila v Kosezah.

Del ekipe Malega placa. Njeno srce in naša sogovornica, Ana Ljubojević, je druga z leve.

Kaj pravzaprav je ‘Mali plac’?

Je to tržnica, spletna trgovina, forum? »V bistvu je skupina na Facebooku. Je prostor, kjer debatiramo, izmenjujemo nasvete in ideje, hkrati pa z naročilom izdelkov omogočamo pristni stik med kmeti in kupci,« razloži Ana. Sistem naročanja deluje tako, da kmetje, ki sodelujejo na Malem placu, sporočijo svojo sezonsko ponudbo, organizatorke v skupini na Facebooku objavijo naročilnice, kupci pa nato naročeno prevzamejo in plačajo neposredno kmetu na eni od lokaciji. »V organizacijskem smislu pa smo Mali plac trije – jaz, Špela Krasko Gerbec in Google forms,« v smehu razloži sogovornica.

Dostava sveže obranih fig.

Za svoje otroke želi, da jedo čim manj ‘iz škatle’

Kot stevardesa je Ana v preteklosti ogromno prepotovala, bila je tudi vodja protokola na zasebnem letalu kraljeve družine v Savdski Arabiji. »Videla sem pogostitve, kjer so na enem samem letu v nekaj urah porabili po nekaj deset tisoč evrov, na drugi strani pa tudi ogromno ‘plastične’ hrane,« pravi. »Žal ni povsod samoumevno, da ima korenje, okus in vonj po korenju. Tako kot ni samoumevno, da ima kmet, ki redi perutnino vedno na voljo sveže meso. Piščanci potrebujejo čas, nekaj mesecev, da zrastejo in do takrat je treba počakati. Zato za svoje otroke želim, da jedo čim manj ‘iz škatle’ in čim več iz zemlje,« predstavi izziv in hkrati razlog za vzpostavitev skupine.

Začelo se je z neretvanskimi mandarinami

Pred šestimi leti se je vse začelo z delitvijo objave o možnosti prevzema mandarin kmetije Šamić, ki še danes sodeluje na Malem placu. »Šlo je od ust do ust. Ko je nekdo kupil zabojček mandarin in jih nekaj odnesel na obisk k sorodnikom ali prijateljem, so začela deževati naročila z različnih koncev«. Kupcev je bilo vse več, pridružili so se tudi slovenski kmetje, ki jih je vse več. »V Šiški sicer nimamo kmetij, iz naše okolice pa so med ponudniki kmetija Eržen Sirarnica Rožnik, Čebelarstvo Urška Intihar, Kmetija Ramovž, kmetija Cimerman (GreGurMan) in Vladka ‘Biopeka’ z njeno vegansko pekarno iz Podutika,« Ana izpostavi nekaj ponudnikov. Naročeno blago kmetje trenutno dostavljajo že na 26 lokacij, po vsej Sloveniji, tudi v Šiško.

Obiranje mandarin na posestvu družine Šamić.

Mali plac je v Šiški najživahnejši

»Šiška je prva ter največja izmed vseh lokacij Malega placa. Do letošnje pomladi smo se zbirali čez obvoznico, v Dravljah, zaradi težav s parkiranjem pa smo mesto prevzema preselili v Stegne, pred Japan Piano center,« pove sogovornica. Z epidemijo koronavirusa so spremenili tudi način prevzema naročenega blaga. Ob spoštovanju vseh preventivnih ukrepov so prevzeme razporedili na 15-minutne intervale. »Kupci so to res lepo sprejeli. Ko nekomu rečemo, da je njegov prevzem med 17:15 in 17:30, bo prišel takrat. Prej so imeli na voljo tri ure za prevzem, a se je vedno našel kdo, ki je jamral, da mu ne ustreza – zdaj to vsi razumejo in tudi sprejmejo,« pojasni z nasmehom.

Tudi sneg ni ovira za Mali plac.

Epidemija covida-19 je prinesla ‘streznitev’

»Ljudje so veliko doma, več kuhajo in vse bolj prepoznavajo pomen lokalne hrane. Vse več je tudi mladih mamic, ki jim ni vseeno, kakšno hrano pripravljajo otrokom. V tem času zato beležimo velik porast naročil in tudi članov v naši skupini,« opaža Ana.

V tem času pa so se člani skupnosti še tesneje povezali in znotraj skupine skupaj izpeljali dobrodelno pobudo Malica za heroje. V novembru in prvi polovici decembra so skupaj podarili več kot 2,5 tone sadja in spekli veliko štrudljev, potic, sladkega peciva. Podarjene dobrote so s pomočjo srčnih ambasadorjev podarili v vse skupaj 30 bolnic, zdravstvenih domov in domov starejših občanov. Med izjemno pozitivnimi odzivi so tudi besede ekipe zaposlenih v DSO Vič: »Enostavne geste z veliko mero srčnosti so priznanje za naše delo in hrana za naše duše, ki smo v teh dneh na velikih preizkušnjah. To, da nekdo misli na nas, nam vliva upanje, da bomo zmogli tudi tole bitko s covidom-19. Želimo vam, da ostanete zdravi.«

Podarjene dobrote so s pomočjo srčnih ambasadorjev podarili v vse skupaj 30 bolnic, zdravstvenih domov in domov starejših občanov.

Nova dobrodelna akcija: NAJ DEŽUJE LJUBEZEN

V sodelovanju z Društvom PSO – Pomagajmo slovenskim otrokom, Mali plac že snuje novo akcijo v pomoč lačnim družinam. Žal jih je kar nekaj tudi v četrtni skupnosti Šiška. Na pomoč jim lahko priskočite tako, da pred Japan piano center, Cesta Ljubljanske brigade 25, v sredo in četrtek (16. 12. 14:15-15:15 ter 17. 12. 15:130-17:15) prinesete poljubni prehranski paket, ki bo našel pot v prave roke. Natančne informacije najdete v skupini: https://www.facebook.com/groups/ZavodMaliplaczaprihodnost.

Naj dežuje ljubezen – tudi v Šiški!