Šiška – zelena oaza

Sončni in suhi dnevi so pred nami. Izkoristimo jih!

Po dolgem ponedeljku ali zahtevnem tednu Šiškarji hrepenimo po svežem zraku in že iščemo priložnost, da odpočijemo oko od digitalne tehnologije in uho od slabih novic. Vsekakor je najboljša rešitev, da se umaknemo v naravo. Nekateri se zadovoljimo že s kratkim sprehodom, drugi se radi podajo v klanec ali daljši pohod, spet tretji na svoji poti želijo aktivirati poleg mišic tudi druge čute – v Šiški je vse to mogoče.

Jesenski dnevi naravo popestrijo s čudovitimi barvnimi odtenki, zato je smiselno, da vse suhe dneve čimbolj izkoristimo.

Kam torej na jesenski potep v našem okolišu?

Park Tivoli – Na ogled razstave »100 let slovenske atletike«

Po Jesenkovi poti jo lahko uberete vse do Cekinovega gradu, kjer spodaj – na Jakopičevem sprehajališču – presedete v časovni stroj, ki vas popelje v leto 1920 in nazaj skozi vse mejnike, ki so jih zaznamovali naši atleti skozi zgodovino. Ogled razstave, ki bo postavljena do 15. 12. 2020, vam lahko vzame od 20-40 min.

Jakopičevo sprehajališče gostuje različne razstave vse dni v letu. | FOTO: Šiškar

Rožnik – do razgledne točke

Rožnik ali Cankarjev vrh je eden od najbolj priljubljenih sprehajalnih ciljev vseh Ljubljančanov. Pot lahko začnete na pobočju pri ruševini stare skakalnice. Na vrhu se lahko ustavite pri znameniti razgledni točki ob doprsnem kipu Ivana Cankarja, kjer se razgled razprostira na viško stran Ljubljane. Lahko se odpočijete na klopeh Gostilne Rožnik, ki slovi tudi po krepkih jedeh na žlico, ki se jim v soboto ali nedeljo mimoidoči s težavo upre.

Med Cankarjevim vrhom in Šišenskim hribom se nahaja Drenikov vrh (na sliki). | FOTO: Šiškar

Mostec – v dolino na flancate

Mostec je kot nekakšno rekreacijsko središče za vse generacije. Navadno se tja Šiškarji odpravijo na sprehod, tek ali trimčkanje. Mlajši se predvsem veselijo igral, mladi igrajo namizni tenis, starejši pa se srečujejo na partijah šaha ali balinčkanja. Se pa nemalokrat zgodi, da kdo namesto rekreacije tja zaide na flancate, ki dišijo vse tja do skakalnice, na pijačo ali na pečenico s kislim zeljem – ta je šele slastna!

Mostec je dolina – znana kot rekreativno središče ob Večni poti, iz katerega vodijo različne gozdne in pohodne poti v smeri Tivolija, Šišenskega hriba in Rožnika. | FOTO: Šiškar

 

Na Šišenski hrib po kostanje

Šišenski hrib je najvišji vrh Rožnika, ki tako s svojimi 429 metri nudi zavetje pod krošnjami dreves. Primeren je za sprehajalce vseh generacij oz. tekače in kolesarje, ki si radi zadajo kakšen podvig, ki pa na cilju ne razveseli z razgledom na mesto. Na poti si lahko naberete jesenskega sadja – kostanje, ki jih je v obilju vse do novembra.

Na Šišenskem hribu je postavljen antenski telekomunikacijski stolp, ki ga varuje policija. | FOTO:Šiškar

Koseški bajer – oaza sredi mesta

Koseški bajer je umetno jezero, ki stoji na mestu nekdanjega glinokopa opekarne Gustava Tonniesa (iz 19. st.), po katerem so poimenovali del poti Krajinskega parka Tivolijem, Rožnikom in Šišenski hrib. Fitnes na prostem, urejene sprehajalne poti, ploščad in otroška igrala so ob sončnih dneh polna ljudi. Ob pogledu s pomola bi se marsikdo strinjal, da je to oaza sredi mesta.

Koseški bajer se nahaja ob Poti spominov in tovarištva in je del parka Gustava Tonniesa. | FOTO: Šiškar

Živalski vrt – urbana divjina

Poučni izlet z najmlajšimi? Romantično hihitanje surikatam? Umirjen nedeljski sprehod, poln zanimivih informacij? Ljubljanski živalski vrt je v zadnjih letih doživel kar nekaj prenov in morda je zdaj pravi čas, da ga obišete. Med drugim so spomladi dobili podmladek dvogrbe kamele, severnih jelenov, pritlikavih prašičev, ovc in grebenastih gekonov.

Živalski vrt Ljubljana je odprt vse dni v letu. | FOTO: Šiškar

Kamorkoli vas v Šiški že pot ponese, ste vabljeni, da nam posredujete svoje utrinke in vtise! Z vašim dovoljenjem jih bomo objavili in informacijo delili v naši skupnosti.